Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

Ένα γνωστό χαρακτηριστικό της τακτικής όλων των ακραίων ομάδων προκειμένου να προπαγανδίσουν αυτό που θέλουν, είναι να επαναλαμβάνουν σαν φερέφωνα ρητά σοφών, τα οποία πολλές φορές είχαν ειπωθεί ή για εντελώς άλλη περίπτωση, ή είχαν διατυπωθεί διαφορετικά, ή απλώς δεν τα είπε ποτέ κανείς.
Τώρα, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου ΝΕΟΣ (Νεολαία ΛάΟΣ®), ο Ισοκράτης είχε εντοπίσει τα αίτια της καταστροφής της Δημοκρατίας και τα συνόψισε στην παρακάτω πρόταση:

«Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητος. Διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν: την αυθάδεια σαν δικαίωμα, την παρανόμια ως Ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως Ευδαιμονία...»

Μάλιστα. Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, δείτε το αυθεντικό κείμενο του Ισοκράτη, και μία μετάφραση που βρήκα.

Καίτοι πῶς χρὴ ταύτην τὴν πολιτείαν ἐπαινεῖν ἢ στέργειν τὴν τοσούτων μὲν κακῶν αἰτίαν πρότερον γενομένην, νῦν δὲ καθ’ ἕκαστον τὸν ἐνιαυτὸν ἐπὶ τὸ χεῖρον φερομένην; πῶς δ’ οὐ χρὴ δεδιέναι μὴ τοιαύτης ἐπιδόσεως γιγνομένης τελευτῶντες εἰς τραχύτερα πράγματα τῶν τότε γενομένων ἐξοκείλωμεν; Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστράφησαν πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν. Μέγιστον δ’ αὐτοῖς συνεβάλετο πρὸς τὸ καλῶς οἰκεῖν τὴν πόλιν, ὅτι δυοῖν ἰσοτήτοιν νομιζομέναιν εἶναι, καὶ τῆς μὲν ταὐτὸν ἅπασιν ἀπονεμούσης, τῆς δὲ τὸ προσῆκον ἑκάστοις, οὐκ ἠγνόουν τὴν χρησιμωτέραν, ἀλλὰ τὴν μὲν τῶν αὐτῶν ἀξιοῦσαν τοὺς χρηστοὺς καὶ τοὺς πονηροὺς ἀπεδοκίμαζον ὡς οὐ δικαίαν οὖσαν, τὴν δὲ κατὰ τὴν ἀξίαν ἕκαστον τιμῶσαν καὶ κολάζουσαν προῃροῦντο καὶ διὰ ταύτης ᾤκουν τὴν πόλιν
Και ορίστε και η μετάφραση:

Πως γίνεται να επαινούμε και να ευνοούμε αυτό το πολίτευμα που έγινε η αιτία τόσων κακών και σήμερα φαίνεται να πηγαίνει προς το χειρότερο; Πως γίνεται να μην φοβόμαστε ότι, αφού η κατάσταση πάει προς το χειρότερο, δεν θα καταντήσουμε σε κατάσταση ακόμα πιο άσχημη από την εποχή εκείνη; Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (αναφέρεται στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους. Πάρα πολύ τους βοήθησε στην καλή διοίκηση της πόλης, ότι ενώ εθεωρείτο ότι υπάρχουν δύο ισότητες, και η μία αποδίδει το ίσο σε όλους, η δε άλλη το πρέπον στον καθένα, δεν αγνόησαν την χρησιμότερη ισότητα, αλλά αποδοκίμαζαν την ισότητα εκείνη, η οποία έκρινε άξιους των ιδίων αμοιβών και τιμών τους φαύλους, προτιμώντας εκείνη (την ισότητα) η οποία τιμά και τιμωρεί καθένα σύμφωνα με την αξία του.

Πιστεύω πως η μετάφραση είναι αρκετά καλή, ωστόσο αν οποιοσδήποτε εντοπίσει κάποιο λάθος ευχαρίστως να το διορθώσω. Γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι η φράση κυκλοφορεί έτσι, φρικτά διαστρεβλωμένη στο διαδίκτυο, ενώ είχε βρεθεί και σε εξώφυλλο του Ελεύθερου Τύπου®.

Δεν πρόκειται να σχολιάσω περαιτέρω, είναι υπερβολικά πολλά αυτά που ξεκάθαρα δηλώνουν πως το ΛάΟΣ λαϊκίζει. Όποιος θέλει να τα δει θα τα δει. Οι υπόλοιποι (εξαιρούνται φυσικά οι μισάνθρωποι, ρατσιστές-εθνικιστές που ξέρουν τι πρεσβεύει το ΛάΟΣ και το στηρίζουν επειδή συμφωνούν) ας κάνουν ένα μπάνιο στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ίσως ανοίξουν έτσι τα μάτια τους.

12 Comments:

 1. Ανώνυμος said...
  Μπράβο! Συνήθως οι φασίστες και τα φασιστάκια (ΝΕ.ΟΣ. κ.τ.λ.) δεν μπαίνουν στον κόπο να υποστηρίξουν τις θέσεις τους με επιχειρήματα. Όταν όμως το κάνουν, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, εντελώς λαϊκίστικα κι επιφανειακά, χρειάζονται τέτοιες αναρτήσεις για απάντηση.
  ProMang said...
  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
  Rea said...
  ευτυχως η τακτικη του ΛΑΟΣ να μετασχηματιζει λογια αλλων η να παρουσιαζει τις καταστασεις με τον δικο του τροπο ειναι γνωστη.
  δυστυχως παρολα αυτα καποιοι ξεγελιουνται :/
  mystery girl said...
  Έχεις απολύτως δίκιο σ'αυτό που λες. Και αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι όταν βγαίνει ο κάθε Άδωνης και μας λέει ότι το ΛΑΟΣ σημαίνει λαός και ότι αντιπροσωπεύει τον απλό πολίτη. Είναι να μην νευριάζεις. Τέλος πάντων, καλή εβδομάδα!
  Θερσίτης said...
  Οι μόνες αληθινές, γνήσιες εκδόσεις του ισοκράτη είναι οι εκδόσεις Λιακόπουλου- Γεωργιάδη. Οι ελληνικές. Όλες οι άλλες είναι κρυφοκομουνιστικές και σιωνιστικές οι άθλιες. Ζήτω η Ελλάς!
  Τρομάρα μας!
  Rea said...
  εχμ. κρυφοκουμμουνιστικες κ ζητω η ελλας μαζι δε βγαζει νοημα
  ο κουμμουνισμος δεν εχει καμια σχεση με τον εθνικισμο :ρ
  λευτέρης said...
  Αχ, Aurora, δυστυχώς όσες αναρτήσεις και να γίνουν το 6% παραμένει σταθερό...


  Ρέα, ο λαϊκισμός πάντα υπήρξε αποδοτικός, έστω και σε μικρή μερίδα του πληθυσμού. Και δυστυχώς, όσο έχουμε απέναντί μας το χαζοκούτι, θα αυξάνεται ακόμα περισσότερο αυτό το ποσοστό.

  Mystery girl, ναι, αντιπροσωπεύει τον πολίτη που νοσταλγεί τα περασμένα μεγαλεία(βλ. επταετία).
  Καλή εβδομάδα και σε σένα!

  Θερσίτη, μόλις τελειώσω το "Εβραίοι-όλη η αλήθεια" εννοείται πως θα διαβάσω ότι σχετικό υπάρχει από τις εκδόσεις αυτές. Αλλιώς πως μπορώ να λέγομαι άνθρωπος;
  Θερσίτης said...
  Λευτέρη, χρόνια σου πολλά και επιτυχία στις εξετάσεις. Ρέα, ειρωνικό ήταν το σχόλιό μου. Με τον Άδωνι μόνο πλάκα θα μπορούσα να κάνω, αν δεν ντρεπόμουνα που είναι βουλευτής. αλλά μήπως είναι ο μόνος ανάξιος;
  λευτέρης said...
  Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου Θερσίτη, κι εσύ ό,τι επιθυμείς!

  Ανάξιος; Μα, αν ήταν ανάξιος δεν θα τον ψήφιζε κανείς..λογικό δεν ακούγεται;
  logia said...
  Λευτέρη
  αν θες να βοηθήσεις ένα σχολείο που αγωνίζεται να μην χάσει την διευθύντριά του, πέρνα μια βόλτα από μένα...

  στα σχόλια έχουν γίνει ενδιαφέρουσες προτάσεις
  την καλημέρα μου
  Anlin, the sunray. said...
  "Και ερωτώ, μήπως τηρώντας τους τύπους χάνουμε την ουσία;"
  Λευτέρη με βρίσκεις επίκαιρη μιας και πρόσφατα κάνμε ένα κείμενο στη Λογοτεχνία με θέμα ακριβώς αυτό.

  Και θα σου απαντήσω,ναι την χάνουμε.
  Και ποσώς το κράτος μας δηλαδή που είναι γεμάτο γραφειοκρατεία.
  Σελήνη said...
  Πόσες φορές έχω δει αυτό το "απόσπασμα" του Ισοκράτη να παρατίθεται προκειμένου να καλύψει την απουσία επιχειρημάτων και να στηρίξει τις θέσεις μερικών; Πολύ χάρηκα που είδα επιτέλους και έναν σχολιασμό του...

Post a Comment